Actualiteit

Alexa, schrijf eens een artikel over ‘home assistants’

Apple, Google, Amazon en Microsoft. Allemaal hebben ze vandaag hun eigen home assistant. Een slimme luidspreker die je leven moet vergemakkelijken. Je agenda overlopen, het weer checken, je boodschappenlijstje aanvullen. Ze doen het goed. En zonder tegenzin. Wat betekent dit voor adverteerders? De race naar je salontafel is ingezet.

 

Oké, een artikel schrijven is misschien nog te hoog gegrepen. Maar dat zo’n digitale butler handig is, staat vast. Zeker als home assistants straks gewoon in je elektronische toestellen zitten. LG tekende een contract met Amazon. Philips werkt samen met Google Home. Microsoft ontwikkelde een thermostaat met zijn spraakassistent Cortana. Het is niet verwonderlijk dat adverteerders dit alles op de voet volgen. Een home assistant dringt diep door tot de privésfeer van de consument. Daar staat elk merk voor op de eerste rij.

 

Belg houdt home assistant voorlopig buiten

In de VS heeft 16% van de inwoners al een digitale assistent in huis. In ons land is dat maar 3%. Dat komt vooral omdat een home assistant vaak geen Nederlands of Frans spreekt. Of niet voldoende. Een kwestie van tijd volgens technologie-experts. Een home assistant moet nu eenmaal leren. Dat kan alleen als heel veel mensen er heel veel tegen gaan praten. Volgens Toon van Waterschoot, professor audiotechnologie aan de KU Leuven, is er ook nog een ander probleem. Het gebrek aan non-verbale communicatie. Home assistants moeten eerst evolueren tot echte robots. Die bewegen menselijker en geven ons het idee dat we met een persoon communiceren.

 

Nog te veel spielerei

Ondertussen is de reclamewereld volop aan het expertimenteren met voice search. Enkele merken haakten al in op de Amazon Echo. Spraakassistente Alexa bestelt nu je koffie rechtstreeks bij Starbucks, regelt een taxi via Uber en checkt je bankrekening bij Capital One. Ook Google zelf tast de grenzen van de marketing af. Gebruikers van de Google Home hoorden onlangs een reclamespotje voor de film Beauty and the Beast, direct na de aankondiging van de dagplanning. Een fout in het systeem volgens velen, maar Google weet ongetwijfeld beter. ‘Zeg, zou je een Google Home kunnen kapen?’, moet Burger King gedacht hebben. Met Google Home of The Whopper wonnen ze vorig jaar de Grand Prix op het reclamefestival in Cannes. Hun tv-spot liet elke Google Home in de VS automatisch de Wikipediapagina van hun burger voorlezen. Zonder dat de kijker erom gevraagd had. Goed gevonden, dat wel. Maar nog te veel spielerei.

 

Vernieuwen is de boodschap

Marketingexperts zien vooral een belangrijke shift in SEO. Adverteerders gaan meer inzetten op de zoekwoorden die via de home assistant lopen dan via de traditionele zoekbalk. En ook op het gebied van sponsored content zijn er mogelijkheden. ‘Dit pastarecept werd u aangeboden door Bertolli’ zou straks wel eens vaker uit je slimme luidspreker kunnen komen. Al zien experts ook een paar obstakels. Als je op tv of radio adverteert, zie je makkelijk wat je concurrenten doen. Een home assistant is privé. Het is gissen naar de advertenties van anderen. Ook de manier waarop merken adverteren is mogelijk een struikelblok.

Reclame is nog te veel een indringer. Dat druist in tegen het DNA van zo’n home assistant: wat we willen, wanneer we het willen.

De enige manier voor adverteerders is dus innoveren. Proberen. Leren. Zoals Campbell vandaag al doet. Het soepmerk laat Alexa recepten voorlezen terwijl je aan het koken bent. En ook wasmiddel Tide helpt je bij de was. Hardnekkige vlek? Alexa weet het antwoord. De technologie is er klaar voor. Nu de adverteerders nog.

 


De grote shift naar ‘wat we willen, wanneer we het willen’ is één van de belangrijkste triggers van ad avoidance. Ontdek alles over ad avoidance in het verslag van onze Ad’titude Tracker en op www.adtitude.be.

Ps: Dit artikel komt uit ons Sparkle magazine. Benieuwd naar meer technologische trends in de marketing sector? Lees Sparkle #9 hier.

bpost Media
bpost Media