Direct Mail - DM advies

9 tips om uw DM relevant te personaliseren

28/08/2015

We krijgen allemaal veel communicatie in de bus, en -goed toegepast- is personalisatie een geweldige manier om daarin op te vallen. In elk geval verhoogt het de kans dat uw boodschap gelezen wordt. Wat tips om meer uit personalisatie te halen – ook met beperkte technische middelen …

Personalisatie kan gaan van een adres op de omslag, over doorgedreven contentpersonalisatie, tot hyper-personalisatie op basis van datagedreven voorkeuren -al dan niet opgegeven door de consument. Het sleutelwoord: relevantie. Hoe groter de relevantie, hoe sterker de verbinding tussen merk en consument en hoe meer respons.

 

Welk niveau van personalisatie spreekt mensen écht aan?

In 2013 bracht DMA het rapport uit ‘From letterbox to inbox – building customer relationships’,
dat de appreciatie per type personalisatie percentueel weergeeft:

 • Naam en adres correct (74%)
 • Naam in headline van de brief (43%)
 • Verwijzing naar voorgaande transacties met organisatie (31%)
 • Beelden uit de leefwereld van de ontvanger (23%)
 • Boodschap afgestemd op geslacht (23%)
 • Verwijzing naar hobbies en interesses (17%)
 • Verwijzing naar leeftijd (15)%
 • Verwijzing naar wettelijke staat (13%)
 • Beelden van omgeving ontvanger (11%)

Dus: de belangrijkste reden waarom mensen geadresseerde post openen, is dat die aan hen persoonlijk gericht is. Zo eenvoudig is het. 41% van de ontvangers beweert geadresseerde post weg te gooien als die niet persoonlijk aan hen gericht is.

 

Tips om te scoren met personalisatie

TIP 1
Toch nog even herhalen: zorg dat de namen, adressen, geslacht en taalkeuze in uw database correct zijn. Als u één tip kiest om al uw energie in te stoppen, laat het dan deze zijn.

 

TIP 2
Benut uw database ten volle
: ook met een eenvoudige database kunt u veel meer dan een naam en adres op een omslag zetten en een persoonlijke aanspreking in de brief. U kunt bijvoorbeeld ook:

 • een gepersonaliseerde headline op de omslag drukken
 • een gepersonaliseerde headline in de brief gebruiken
 • de naam van de ontvanger een paar keer -niet overdrijven!- in de tekst van de brief of digitaal gedrukte folder gebruiken
 • verwijzen naar de dichtstbijzijnde winkel of locatie voor de ontvanger

 

TIP 3
Bouw voort op eerdere transacties
Systematisch informatie bijhouden over aankopen, gebruikte diensten, vervaldag abonnement/lidmaatschap, meest gebruikte transactiekanalen, enzovoort, is een enorme inspanning, maar een gouden basis voor personalisatie. U kunt er aanbiedingen of aanbevelingen op afstemmen, maar opgelet: de informatie moet 100% up to date zijn …

 

TIP 4
Zet relevante beeldpersonalisatie in
Soms heeft een consument een zetje nodig. Wilt u bepaalde producten bijvoorbeeld in de kijker zetten bij specifieke doelgroepen, dan kan beeldpersonalisatie consumenten helpen inspireren in hun keuze. Beeldpersonalisatie wordt ook aangeboden als techniek waarbij de naam van de ontvanger in het beeld zelf wordt verwerkt. Tenzij dat op een slimme manier in het creatieve concept wordt gebruikt, blijft dat een gimmick.

 

TIP 5
Speel in op doelgroep, gender of leeftijd
Uw boodschap afstemmen op uw doelgroep is altijd een must. Dat kunt u oplossen door bijvoorbeeld een paar versies van uw brief te maken. Maar wat als uw doelgroep uit heel veel verschillende segmenten bestaat waarop veel verschillende (product)variabelen van toepassing zijn? Dan kunt u een aantal elementen van uw Direct Mailing personaliseren per segment: aanbod, beelden, leeftijdsgebonden verwijzingen, verwijzingen naar de levenscyclus, jargon … Om dit efficiënt aan te pakken, hebt u een flexibele toepassing nodig waarin u dynamische templates kunt aanmaken.

 

TIP 6
Versterk uw call to action met een PURL
U kunt de impact van uw Direct Mail versterken met een gepersonaliseerde url (PURL) die de prospect of klant leidt naar een gepersonaliseerde landing page.
Informatie of een promotie op maat, registratie voor een wedstrijd of event, … een dergelijke gepersonaliseerde aanpak maakt indruk en verhoogt de kans op respons. Handig is ook een gepersonaliseerde QR-code die via smartphone gescand kan worden.

 

TIP 7
Moedig klanten aan om hun gegevens te updaten
Maak dat proces zo makkelijk mogelijk, zowel voor u als voor hen – als het kan digitaal. Hoe meer info u hebt, hoe preciezer uw data, hoe uitgebreider uw kennis over uw doelgroep en des te groter uw impact via latere acties.

 

TIP 8
Durf personalisatie ook letterlijk te nemen
In tijden van social media kan een kleinschalige actie voor een grote impact zorgen. Denk dus eens na hoe u een paar mensen uit uw doelgroep een persoonlijke ervaring kunt bezorgen. Bijvoorbeeld: uw product tot bij de voordeur brengen om het uit te testen, een persoonlijke VIP-rondleiding in uw bedrijf organiseren, een unieke verrassing aanbieden, … U kunt uw actie vastleggen op beeld of film, en er een leuke campagne rond bouwen via Direct Mail en social media.

 

TIP 9
Werk met een professionele partner
Bij oefeningen waarbij data en content gelinkt moeten worden, komt heel wat kijken. Bent u niet zo technologiegezind, dan schakelt u daar best een partner voor in. Het naadloos integreren van content managementsystemen, consumentendata, response management, multichannel campagnes enzovoort wordt anders een grote kopzorg.

 

Kortom: personalisatie is geen eenvoudige zaak, maar de beloning is groot. Het is een opportuniteit om meer inzicht te krijgen in het gedrag van uw consument, zodat u deze alsmaar persoonlijker kunt benaderen. En dus écht kunt raken.

Avatar
Guest Blogger

Gerelateerde Cases:

Viva la revoluciòn! Oorlog in uw mediamix.

...
Lees verder

Yves Rocher. Papier blijft belangrijk in multi-channel verkoop.

...
Lees verder

Premiums als aandachttrekker in de mailing.

...
Lees verder
Al onze Cases