Acquisitie - Best practices - Branding - Direct Mail - DMA - ECHO Awards

Adobe beïnvloedt succesvol influencers en wint hiermee de DMA Echo Award 2017 voor Direct Mail

10/10/2017

Het merk en de markt

Bij stockfotografie denken we vaak aan Getty Images, Shutterstock en iStock. Deze bedrijven domineren de markt maar bieden in wezen vaak dezelfde beelden aan. Clichébeelden van zakenmannen die elkaar de hand schudden, gelukkige gezinnen, vrolijk sportende jonge vrouwen, de glimlachende callcenter medewerker, …. Adobe Stock is een nieuwe speler op deze markt en biedt unieke beelden aan.

 

De strategie

Adobe Stock wilde reclamemensen duidelijk maken dat je met clichébeelden het verschil niet kunt maken. Maar dat wil nog niet zeggen dat stockbeelden niet een volwaardig alternatief zijn voor eigen (en dure) fotografie. Het merk ging uit van de zwakte van de concurrentie, om vervolgens de eigen sterkte maximaal uit te spelen. Bovendien moest de campagne spraakmakend zijn. Adobe Stock richtte zich daarom op influencers in de reclame- en mediawereld. Zij moesten zorgen voor een hefboomeffect en Adobe Stock sneller in de markt zetten. De voordelen van unieke stockfoto’s en Adobe moest naar voor komen tijdens een presentatie. Een salesafspraak vastleggen was het doel van de actie.

 

 

De communicatie

De doelgroep kreeg een bijzondere Direct Mail. Het was een fraai uitgevoerde modecatalogus van sweaters en t-shirts: Adobe Stock Apparal. Op de t-shirts stonden echter allemaal clichébeelden. Het was een humoristisch huldebetoon aan al die jaren van clichébeelden. Maar dat tijdperk is voorbij met Adobe Stock. Bij het mailingpakket zat de echte t-shirt met telkens op het het wasetiket de argumenten om voor Adobe Stock te kiezen. Deze Direct Mail werd ondersteund via social media.

 

 

De resultaten

10% van de doelgroep maakte een afspraak met Adobe. Dat leidde tot een verkoop die 320% boven de doelstelling ging. Maar zeker zo belangrijk was het imago-effect van deze Direct Mail. De influencers (reclamemagazines, websites) besteedden veel aandacht aan de actie. 131 nieuwbronnen in 33 landen verspreidden het nieuws en waren zo de beste ambassadeur voor Adobe Stock.

 

Henny Van Gerwen
Henny Van Gerwen

Van Gerwen & Vader

Gerelateerde Cases:

5 automotive mailings met succes als eindbestemming!

...
Lees verder

Penguin Books laat met een verbluffende campagne de unieke kracht van papier zien

...
Lees verder

Een booklet met bobbeleffect

...
Lees verder
Al onze Cases