DM Sellers

Australia Post. Vernieuwing zorgt voor meerverkoop

05/06/2014

 

APO0525_001_LR

Het merk
Australia Post is down under al 200 jaar de trots van het land. Het bedrijf kiest resoluut voor innovatieve oplossingen om de daling van de brievenpost het hoofd te bieden. Maar ook om de strijd aan te gaan met koerierdiensten.

De markt
E-commerce heeft voor een omwenteling gezorgd bij postbedrijven. Pakketten zijn een belangrijke bron van inkomsten geworden. Maar met de klassieke koerierbedrijven liggen er sterke kapers op de kust. Daarom wil Australia Post een verschil maken door productvernieuwing..

De strategie
Australia Post staat voor nabijheid, voor warmte en menselijk contact. Die waarden komen terug in een bijzonder intelligente service: de videopostzegel. Wat is het principe? Australia Post combineert de klassieke postzegel met QR-technologie. Via deze code kun je op de postzegel een persoonlijke videoboodschap van 15 seconden zetten. Als je met Australia Post bijvoorbeeld een cadeautje voor kerstmis of een verjaardag verzendt, stuur je je wensen mee via de postzegel. Deze aanpak past perfect in de kort-maar-krachtige communicatietrend die we terugzien op Twitter, Vine en SnapChat. Waarmee Australia Post bovendien automatisch een jonge doelgroep aanspreekt!

APO0526_007_Stamp_Smaller_RGB_2

Bekijk het VideoStamp-instructiefilmpje op http://auspost.com.au/parcels-mail/video-stamp.html

De communicatie
Productvernieuwing begint in eigen rangen. Daarom lanceerde Australia Post een grote interne campagne. Medewerkers kregen een opleiding en werden ambassadeurs van de nieuwe technologie. Daardoor konden ze het product in de contacten met klanten perfect toelichten.
Voor de lancering werd een breed mediaplatform ingezet. DM, e-dm, televisie en social media vormden een perfect complementair geheel. De campagne startte zes weken voor kerstmis. Voldoende tijd dus om het concept te lanceren en in de drukke pakketperiode van het eindejaar de eerste verkoopresultaten te behalen.

Bekijk de introductiecampagne

De resultaten
De commerciële impact in de kerstperiode was groot. Op 24 en 25 december steeg het aantal gebruikers van de Video Stamp met liefst 125%. Het interessante is dat de ontvangers van de videopostzegel gestimuleerd werden om zelf de service te gebruiken. Zo ontstond er een viraal commercieel effect. Ontvangers ervaarden hoe eenvoudig en hartverwarmend het was om zo’n bijzonder cadeautje te krijgen via de post. Resultaat: 6% meer omzet op express-pakketten in de eindejaarsperiode in vergelijking met het jaar voordien!
Australia Post toont hiermee dat vernieuwen het imago ondersteunt maar ook de verkoop een flinke duw in de rug geeft.

Henny Van Gerwen
Henny Van Gerwen

Van Gerwen & Vader

Gerelateerde Cases:

20% meer reisverzekeringen

...
Lees verder

BT Sport scoort bij pub-eigenaren met straffe abonneemailing

...
Lees verder

Cadeaus werken nog altijd in B2B. Dell maakt massaal afspraken via direct mail

...
Lees verder
Al onze Cases