Branding - Direct Mail - Doelgroepselectie & data - Loyalty - Mail moment - Retail & Distribution

AVEVE – Postkaartmailing als test: inspelen op het ‘magic moment’

28/01/2014

AVEVE scoorde vorig jaar met twee verjaardags-testmailings. Het was een voorbeeld van de kracht van database-marketing: het juiste aanbod aan de juiste persoon op het juiste moment.

Achtergrond

AVEVE-Retail wil de houders van de MyAVEVE-getrouwheidskaart voor hun verjaardag verrassen met een cadeau: een aanbod van een gratis herbruikbare boodschappentas in de winkel én een (eenmalige) korting op de inhoud. De bedoeling van AVEVE is om aan zo’n verjaardagsmailing (offline of online) een permanente invulling te geven. Om te kijken of zo’n actie effect had (ook  commercieel), deed AVEVE in de zomer 2013 en in december 2013 een test.

Uitwerking
AVEVE verstuurde in het kader van de test in juli aan kaarthouders die die maand verjaarden en van wie men de geboortedatum had, een eerste postkaartmailing uit, digitaal gedrukt. De voorzijde was voor iedereen eender (‘Hoera, er is er een jarig’), de achterzijde was gepersonaliseerd met naw-gegevens en het aanbod. Er was in die eerste test ook een splitrun: de ene helft kreeg een korting van 5% op de gevulde boodschappentas, de andere helft kreeg 10% korting. In december deed men vlak na Sinterklaas een tweede test. Dat was om na te gaan of de periode van het jaar invloed had op de respons. Juli was immers een maand waarin er weinig aanbiedingen waren en een direct mailing met een korting dus extra op zou vallen. December is sowieso een drukke maand met de feestdagen.

Resultaten
De respons én de commerciële resultaten waren zeer goed. In juli kwam de respons uit op 17% (18% in Vlaanderen, 13% in Wallonië). En opvallend: het aanbod van 5%-korting deed het beter dan dat van 10%. Ook bleek dat de actie qua netto-omzet positief was. In de tweede test in december stuurde AVEVE enkel postkaarten uit met een kortingsaanbod van 5%. Die mailing was ook succesvol: er was halfweg de actie al sprake van een respons van 12%.
Christel Berings, marketingverantwoordelijke AVEVE-Retail concludeert dat niet de hoogte van de korting een invloed had, maar wel het feit dat er een korting was die op het juiste moment werd gegeven. “We concentreerden ons hier op een ‘magic moment’, de verjaardag. Dat was een relevante boodschap op maat van de ontvanger,” aldus Berings.

Adverteerder: AVEVE Retail
Periode: juli en december 2013

Ad van Poppel
Ad van Poppel

Gerelateerde Cases:

Fruit of the Loom – TV and Direct Mailing.

...
Lees verder

Stop Darmkanker – Dear Brad Pitt

...
Lees verder

Direct mail is in de mode.

...
Lees verder
Al onze Cases