Branding - Kanaal - DM Sellers - Objectives - Online-Offline - Retail & Distribution

De Amerikaanse Post blaast de brievenbus nieuw leven in

30/08/2015

USPS is het nationale postbedrijf van de Verenigde Staten. Het merk doet al jaren pogingen om het verlies aan brievenpost op te vangen met nieuwe producten en door in te zetten op innovatie.

De strategie
Als er minder vraag is, moet je vraag creëren. Maar hoe doe je dat wanneer je product – brieven en kaarten – steeds meer onder druk komt te staan ten voordele van digitale media? USPS koos resoluut voor een oplossing waarin een digitaal medium – de smartphone – centraal stond. Dat is immers het voorkeurmedium van de Amerikanen. Vooral van de jongeren en uitgerekend zij moeten brieven en kaarten als medium (her)ontdekken. Daarom ontwikkelde USPS een handige Augmented Reality app met een originele toepassing. Je richt je smartphone op een van de 156.271 publieke brievenbussen en je krijgt toegang tot een volledig virtueel postkantoor! En tot nog veel meer.

De communicatie
De app werd gelanceerd net voor de kerstvakantie. De ‘Holiday Season’ bood immers veel inspiratie. Je kon via de de app allerlei postdiensten gebruiken: postzegels bestellen, geschenken versturen en tracken, checken wanneer de volgende lichting was, wat de verzending kost, … Maar de app ging veel verder. Via de code op een brievenbus kon je met de app bijvoorbeeld korting downloaden voor Starbucks of tickets bestellen voor de film. Zo was elke brievenbus die je tegenkwam wel een reden om je smartphone boven te halen en de vele functies te gebruiken. Bekijk zeker het filmpje . De leuke huis-aan-huis-folder liet zien wat je de brievenbus in je eigen buurt allemaal mogelijk maakte.

Resultaten
De commerciële impact was groot. Vrijwel direct na de start van de campagne waren er al 112.500 downloads van de app. In de kerstperiode werden er maar liefst 251.000 pakjes verscheept die via de app waren besteld. Bovendien kreeg het imago van de Amerikaanse post als modern bedrijf een flinke boost.


Henny Van Gerwen
Henny Van Gerwen

Van Gerwen & Vader

Gerelateerde Cases:

Toys for boys: een direct mail die alleen werkt met je smartphone

...
Lees verder

Stoppen met roken? Kauw eens op een direct mail!

...
Lees verder

Torfs: zeg het met bloemen

...
Lees verder
Al onze Cases