Custom Magazine - Direct Mail - DM advies

De revival van de papieren nieuwsbrief : 5 troeven van papier waar digitaal niet aan kan tippen

31/07/2015

E-mail is een schitterend medium, en de e-nieuwsbrief een geweldige manier om klanten
op geregelde tijdstippen een fijne merkervaring te bezorgen. Hij is in afgelopen jaren dan ook vaak papieren nieuwsbrieven gaan vervangen. Papier leek te duur en achterhaald vergeleken bij zo’n prachtige gedesignde e-mail die in geen tijd en voor zo weinig geld bij de klant terecht kwam. Vandaag komen heel wat merken daarop terug, omdat papier toch een andere ervaring biedt, en mogelijkheden die digitaal niet heeft.

 

Troef 1: papier is weer hip

De revival van papier speelt zich niet enkel af op vlak van nieuwsbrieven en customer magazines. Ook in het tijdschriftenlandschap zijn knappe papieren magazines ‘het nieuwe vinyl’. En wereldwijd zweren retailers als IKEA en H&M in dit digitale tijdperk bij hun traditionele printcatalogus – met groot succes. Papier gaat niet over kosten drukken. Papier gaat over inspireren, informeren en een relatie bouwen. Papier is duur en tijdsintensief, maar net dat zorgt voor een grotere waardeperceptie bij klanten.

 

Troef 2: papier laat intensiteit en diepgang toe
In een e-nieuwsbrief kun je per artikel hoogstens een paar lijntjes kwijt, die dan naar een online artikel doorlinken. Op papier hebben klanten van bij het eerste contact een veel intensere beleving dankzij beelden, titels en meer in de diepte uitgewerkte artikels. In principe kan dat online ook, maar hoeveel websites kent u die draaien rond de ‘experience’ van de klant? Juist.

 

Troef 3: papier blijft hangen
Begin 2015 publiceerde het Britse Royal Mail Market Reach een schitterend onderzoek rond de brievenbus en de levenscyclus van poststukken in gezinnen. Daaruit blijkt dat post van merken gemiddeld 17 dagen in het huishouden blijft hangen. En ook door verschillende gezinsleden bekeken wordt. Dit betekent dat één enkele papieren nieuwsbrief dus een enorme kans heeft om gezien te worden, vaak gespreid over dagen of weken. Toch een groot verschil met een-nieuwsbrief die je in een seconde kunt wissen.

 

Troef 4: papier doet verzamelen
Als je mensen willekeurig vraagt wat ze het leukt vinden, papier of digitaal, dan merk je dat ze toch een band hebben met papier. Volgens onderzoekster Simone Benedetto heeft de blijvende voorkeur van veel mensen voor papier een hoofdzakelijk culturele oorzaak. Het merendeel van de bevolking groeide immers van kleins af aan op met papieren teksten. Maar er is nog een extra element: een kwalitatieve papieren nieuwsbrief, met zorg uitgewerkt, houden mensen graag bij. Je weet maar nooit wanneer je die info nog eens nodig hebt …

 

Troef 5: papier zorgt voor extra waarde
Een andere opmerkelijke vaststelling uit het onderzoek van Royal Mail Market Reach is dat mensen 24% meer waarde hechten aan dingen die ze kunnen zien en vasthouden. Dit betekent dat een hetzelfde aanbod op papier waardevoller overkomt dan hetzelfde aanbod op het scherm. 57% van de respondenten voelt zich meer gewaardeerd door een merk als dat via een papieren boodschap gebeurt. Papier kan uw merk dus op een diepgaande en intuïtieve manier beïnvloeden.

 

Voorbeelden uit de praktijk

Rabobank.be
Rabobank is in België enkel actief als onlinebank. Maandelijks worden met succes e-nieuwsbrieven gestuurd met een opening rate van 40 tot 50%. Toch heeft het bedrijf naast een e-nieuwsbrief ook een papieren versie die drie keer per jaar verschijnt. En daar is een goede reden voor: het magazine is een extra kanaal voor quality time met de klant. Volgens de laatste Custo-meter doet 75% van de klanten het magazine open, waarvan 75% het ook leest, het bijhoudt of doorgeeft aan anderen. Veel klanten bewaren en klasseren de nummers ook omdat het tijdlozere thema’s met meer diepgang behandelt.

 

Fundraising
Opvallend is dat fundraisers in het algemeen fan zijn van de papieren nieuwsbrief. Blijkbaar schenken mensen minder geld via e-mail, dan via papier. Hoe dat komt? Volgens het Blackbaud’s 2014 Charitable Giving Report omdat oudere mensen gullere gevers aan goede doelen zijn, en deze doelgroep zich online toch nog vaak onwennig voelt.

 

Dus: papier of digitaal? Allebei natuurlijk. Papier en digitaal sluiten elkaar niet uit, maar versterken elkaar juist. Een papieren nieuwsbrief kan mensen bijvoorbeeld inspireren om snel even te bestellen via hun smartphone, tablet of laptop. En voor alle duidelijkheid: de inhoud van een nieuwsbrief is essentieel. Inhoud die niet boeit, wordt er door een prachtige papieren nieuwsbrief te sturen natuurlijk niet interessanter op …

Avatar
Guest Blogger

Gerelateerde Cases:

Viva la revoluciòn! Oorlog in uw mediamix.

...
Lees verder

Yves Rocher. Papier blijft belangrijk in multi-channel verkoop.

...
Lees verder

Premiums als aandachttrekker in de mailing.

...
Lees verder
Al onze Cases