Direct Mail - Interview - News - Sectoren - Utilities

DM helpt om een premium gevoel over te brengen

25/01/2016

Telenet was een van de winnaars van de iWatch-wedstrijd van bpost. We profiteerden van de gelegenheid om ons oor te luisteren te leggen bij Media & Communication Manager Filip Nuyts en Marketing Communication Coördinator 1-2-1 Nadia Baumans.

IMG_4494

Wat is de rol van DM bij de communicatie van de telecomgigant?
En in hoeverre helpt het om packages als King en Kong in de markt te zetten?
In hoeverre is direct mail belangrijk voor het behalen van jullie objectieven?
Filip Nuyts: Direct mail is een essentieel onderdeel van onze communicatiemix. Zeker bij grote strategische campagnes en campagnes die focussen op acquisitie is het een conditio sine qua non. Wij zien in de businessresultaten dat DM een verschil maakt.
De manier waarop we het een plek geven binnen de communicatiemix varieert natuurlijk bij elke campagne en naargelang het objectief. Het kan een kleinere of grotere hap uit het budget nemen of vroeger of later ingepland worden, maar het staat nooit ter discussie bij grote campagnes.
Nadia Baumans: Een groot voordeel van DM is natuurlijk de meetbaarheid. We kunnen exact aantonen wat de impact is.
FN: En uiteraard wordt het succes bepaald door de combinatie van een aantal andere kanalen en DM. In de effectiviteit van je DM merk je de rol van een above the line-campagne. De twee werken op elkaar in.

Is DM vooral essentieel bij het contact met bestaande klanten of bij het binnenhalen van nieuwe klanten?
FN: Het is bij beide essentieel. In onze markt wordt het steeds belangrijker om ook op loyalty en value perceptie te werken. Ook voor die doelstellingen heeft DM een rol te spelen. Door iets bij de mensen thuis te brengen kan je een premium gevoel proberen over te brengen of tonen dat je klant iets voor je betekent. Op dat vlak heeft DM een streepje voor op bijvoorbeeld e-mail.

Is het bij loyalty een extra troef dat je de adresgegevens van je klant hebt?
FN: Dat is inderdaad een extra troef, maar we weten natuurlijk veel meer van mensen dan enkel hun adres. Die data gebruiken we om een zo gepersonaliseerd mogelijk verhaal te brengen, of het nu om cross-sell, upsell, acquisitie, klantencommunicatie of loyalty gaat.
NB: Met DM kan je inderdaad enorm gaan personaliseren, ook bij omvangrijke campagnes met grote oplages. Je kan verschillende opmaakversies met verschillende boodschappen voorzien, maar in brieven bijvoorbeeld kunnen we op basis van elk element dat we over de klant weten, de inhoud volledig aanpassen aan de situatie van de klant. Die elementen kunnen de producten zijn die ze hebben, prijzen, promoties die ze al genoten, diensten of apps die ze wel of niet gebruiken …. Zo wordt de boodschap een pak relevanter. Gelukkig kunnen de ‘routeurs’ de soms vergaande perso-complexiteit de baas.

Jullie werken sterk rond het packagen van producten. Denk maar aan King en Kong en Whop en Whoppa. Welke voordelen biedt DM om dat te benadrukken?
FN: Bij packages heeft DM een belangrijke rol. Above the line heeft bij campagnes om deze bekend te maken de taak om te zorgen voor awareness zonder dat je veel details geeft. Op dat vlak biedt DM een belangrijke toegevoegde waarde. Het speelt in op de ‘what’-vraag: wat betekent het voor mij als klant? Wat zijn de productkenmerken? Terwijl above the line-kanalen een antwoord bieden op de ‘why’-vraag: het bouwen van relevantie, het genereren van awareness …

Welke rol speelt bpost voor jullie?
FN: We zien elkaar geregeld. De mensen van bpost denken dan mee over nieuwe manieren om aan DM te doen. Verder doen we aan testing via een aantal instrumenten van bpost. Kortom, het is voor ons een echte partner.

Bart Lombaerts
Bart Lombaerts

Gerelateerde Cases:

DM helpt Volvo aan gelukkige klanten

...
Lees verder

Met 02 verstuur je je nieuwjaarswensen tegelijk via een kaart én de telefoon!

...
Lees verder

Yves Rocher. Papier blijft belangrijk in multi-channel verkoop.

...
Lees verder
Al onze Cases