Acquisitie - All cases - Construction / Housing / Decoration - Creativiteit - Direct Mail - Objectieven

IKEA stuurt eerste Direct Mail die je in de oven kunt stoppen

02/11/2017

IKEA is het toonaangevende merk voor woninginrichting geworden én gebleven door innovatie. Het zorgde met zijn producten en het winkelconcept voor een unieke beleving. Er zijn echter steeds meer kapers op de kust. De typische IKEA-stijl wordt druk gekopieerd en de typische sfeer van het ‘familieuitje naar IKEA’ moet het steeds vaker afleggen voor het gemak van online winkelen. Bovendien is niet iedereen zich ervan bewust dat IKEA ook voor keukens een ruim en origineel aanbod heeft.

 

De strategie

Mensen vertrouwd maken met de collectie IKEA-keukens en keukenaccessoires: dat was de uitdaging die IKEA in Canada aanging. Uiteraard kun je dat doen door massaal te adverteren. Maar je kunt dat ook doen door het plezier in koken te laten zien tijdens een one-to-one evenement. IKEA schakelde daarom de vestigingsmanagers in. Zij moesten tonen dat koken in een keuken van IKEA leuk is én inspirerend werkt. Maar hoe overtuig je een directeur – die zelf misschien hooguit een omelet bakt – om een kooksessie te geven? En dan nog wel een kooksessie die perfect bij IKEA past?

 

De creatieve oplossing

De vestigingsmanagers van IKEA ontvingen een speciale Direct Mail: een kookkit. In de kit zaten vier recepten, gedrukt op bakpapier. Elk recept was – zoals in een kleurboek – niet uitgeschreven maar helemaal uitgetekend op het bakpapier. Je hoeft alleen maar de ingrediënten op de juiste plaats te leggen, het bakpapier dicht te vouwen en alles in de IKEA oven te stoppen. Even later kwam er een heerlijk gerecht op het bord. Vervolgens werden de vestigingsmanagers gestimuleerd om deze ‘bakpapierecepten’ in de winkel te promoten en er events rond te organiseren. De boodschap die ze moesten uitstralen: met IKEA en met IKEA-keukens wordt koken leuk en eenvoudig.

 

De resultaten

Ook deze innovatieve Direct Mail zorgde voor succes. Alle 18 IKEA-vestigingsdirecteuren organiseerden een kookevent met het speciale bakpapier als blikvanger. In totaal waren er 12.500 recepten op bakpapier verkrijgbaar in de winkels. In amper twee uur waren die allemaal uitverkocht!

Henny Van Gerwen
Henny Van Gerwen

Van Gerwen & Vader

Gerelateerde Cases:

100% respons met een direct mail zónder adres?

...
Lees verder

Hoe je als lokale retailer door een stipte opvolging van offerte naar bestelling gaat

...
Lees verder

The medium is the message, applied to Direct Mail

...
Lees verder
Al onze Cases