B2B - Best practices - Branding - Direct Mail - Financieel - Kunstmaan - Online-Offline

Kunstmaan wint B2B award met ‘De Helden van’t Kleingeld’ voor Bancontact

16/11/2017

 

We zijn allemaal bekend met volgend fenomeen: je wil met de kaart betalen, hoort dat er 20 cent bijkomt, en sprokkelt na een diepe zucht toch je laatste munten bij elkaar om cash te betalen.

 

Foute perceptie

Bancontact, marktleider in elektronische betalingen, leidt onder deze foute perceptie waarbij men denkt dat aan elektronische betalingen voor kleine bedragen hoge kosten verbonden zijn. Want deze ‘low value payments’ zijn wel degelijk het groeisegment van Bancontact.

 

Dubbele uitdaging

Bancontact stond hier voor een dubbele uitdaging. Want hoe overtuig je handelaars waarmee je niet in rechtstreeks contact staat, maar enkel indirect via de leveranciers van betaalterminals? En hoe creëer je opnieuw een positieve perceptie tegenover je merk bij de consumenten die bij die handelaars kopen?

 

De creatieve uitwerking

In samenwerking met Kunstmaan, lanceerde Bancontact een B2B-campagne om zichzelf als voorkeursmerk te presenteren – ook voor kleine betalingen. De campagne startte met een teasende elektronische Direct Mail naar de handelaars:

‘Hou je brievenbus in het oog! Word een grote held, doe het zonder kleingeld!’.

Enkele dagen nadien volgde een opmerkelijke Direct Mail in hun bus. In een brief kregen ze de voordelen van Bancontact voor kleine bedragen gepresenteerd. Nu de handelaars zelf overtuigd waren, vonden ze in de Direct Mail promotiemateriaal om ook hun klanten over de streep te trekken. Met dit materiaal konden ze in hun winkel duidelijk maken dat ze Bancontact ook aanvaarden voor kleine bedragen en zo een ‘heldendaad’ verrichten.

Een team van ‘heldenspotters’ zou vervolgens deze ‘heldendaad’ undercover komen spotten. 10 handelaars werden beloond met een jaar lang gratis Bancontact voor het plaatsen van hun winkelmateriaal en het aanvaarden van kleine bedragen met Bancontact.

 

 

Het resultaat

De combinatie van online en offline kanalen mondde uit in een succes. De campagne verdiende:

  • een conversie van 8%,
  • 800 handelaars die zelf ambassadeur werden voor het betalen van kleine bedragen met Bancontact
  • en als kers op de taart, een B2B award voor ‘Best use of integrated’

 

Emma Declerck
Emma Declerck

Gerelateerde Cases:

Facebook turn to print

...
Lees verder

Calor powered fork-lift trucks – Magic Dumbbell

...
Lees verder

Drukpersen verkopen via de perfecte productdemonstratie

...
Lees verder
Al onze Cases