Direct Mail - e-Sellers - Loyalty - Retail & Distribution - Win-back

LensOnline.be verliest slapende klanten niet uit het oog

15/08/2017

Klanten terugwinnen die al een jaar geen bestelling in je e-shop deden, hoe doe je dat? LensOnline.be koos voor zijn winback-campagne voor een Direct Mail. En met resultaat. Met een conversie van 4,9% was deze actie een groot succes. Logisch dat het merk er een jaarlijkse traditie van wil maken.

 

Achtergrond

“Een van de belangrijkste redenen voor onze klanten om geen lenzen meer aan te kopen op LensOnline.be is ‘discomfort’, zo bleek uit onderzoek. Wanneer lenzen irriteren, stoppen mensen ermee ze te dragen. Op dat insight wilden we werken met een uitgebreide DM-campagne.” Aan het woord is Carlo Hertecant, Marketing bij LensOnline.be.

De keuze voor papier lag zelfs voor een online merk voor de hand. “Mailboxen zitten tegenwoordig overvol, terwijl je er in de brievenbus kan uitspringen”, klinkt het bij Carlo Hertecant. “Wij hadden er nog geen ervaring mee, maar wilden In-Home Advertising eens uitproberen.”

 

“Over de resultaten van de Direct Mail zijn we zeer tevreden, zeker omdat die zo succesvol was voor onze partners-opticiens.”

 

Uitwerking

In de DM richtte LensOnline zich uitsluitend tot klanten die minstens een jaar niets hadden besteld. Het trok daarbij de aandacht door de focus op ‘discomfort’. In de copy werd de nadruk gelegd op het feit dat dit veelvoorkomend is en dat een ander soort lenzen het probleem kan oplossen. “Wanneer mensen last krijgen bij het dragen van lenzen, denken ze dat ze nooit meer lenzen kunnen dragen”, zegt Carlo Hertecant. “Dat is fout. Een ander type lenzen of een ander type lenzenvloeistof lost het probleem vaak op.” De brief verwees dan ook naar een testimonial hierover op de website.

 

 

Daarnaast was er ook een verwijzing naar de LensOnline-opticien die het dichtst in de buurt van de ontvanger woonde. Carlo Hertecant: “Daar kan een klant terecht om te bepalen welk type lenzen hij nodig heeft. In totaal werken we samen met zo’n 70 opticiens in heel België. Hun know-how in de verf zetten was een tweede doelstelling.” De kortingsbon/promocode die de brief afsloot, kon trouwens zowel online als bij de partner-opticiens ingeruild worden.

 

Resultaten

Klanten reactiveren via DM werkt. Zoveel is duidelijk. Bij deze actie plaatste 4,9% van de inactieve klanten een bestelling na het ontvangen van de brief. 55% daarvan ging daarvoor langs bij een opticien. “We stuurden eerder al mails naar wie niet langer bestelde en daarbij hadden we ook mooie resultaten”, besluit Carlo Hertecant. “Over de resultaten van de DM zijn we echter zeer tevreden, zeker omdat die zo succesvol was voor onze partners-opticiens.”

Het zorgde ervoor dat LensOnline inmiddels al een tweede DM verstuurde, dit keer gericht op 45-plussers die nog geen multifocale contactlenzen dragen. De winback-actie zal jaarlijks worden herhaald in september.

 

 

Bart Lombaerts
Bart Lombaerts

Gerelateerde Cases:

In-Home Advertising ‘meets’ technologie: 5 innovatieve cases

...
Lees verder

AVEVE – Postkaartmailing als test: inspelen op het ‘magic moment’

...
Lees verder

Brievenbuscommunicatie strategisch in de klantenrelatie met abonnees

...
Lees verder
Al onze Cases