Automobiel - Direct Mail - Loyalty

Mercedes Benz doet creatief aan klantenbinding nog voor de wagen geleverd is.

05/05/2017

Het merk en de markt

Voor de Oostenrijkse markt wilde Mercedes Benz een extra impuls geven aan de relatie met de nieuwe koper. Klanten krijgen na de aankoop meestal alleen een telefoontje als de wagen er is. In de weken tussen de handtekening en de overhandiging van de sleutel kun je als merk de band met de klant al verstevigen. Dat bevestigt de keuze en zorgt ervoor dat de nieuwe klant een echte ambassadeur wordt. Service en relatiebinding hebben met andere woorden een grote impact op de tevredenheid. Reden temeer om er volop in te investeren.

 

 

De strategie

Merkbinding was de doelstelling. Mercedes doet dat met een serviceprogramma waarvoor de nieuwe eigenaar zich moet registreren. Op regelmatige basis ontvangt hij dan informatie en speciale aanbiedingen. Tot zover is het een klassiek programma. De manier waarop de klant wordt uitgenodigd om zich te registreren, is echter bijzonder. De eerste uitnodiging ontvangt hij immers als de wagen nog niet is geleverd. Mercedes speelt hiermee slim in op de emotie die met de komst van een nieuwe wagen gepaard gaat. Het toont ook dat Mercedes begaan is met de klant nadat die zijn handtekening heeft gezet.

 

 

De communicatie

Mercedes is een legendarisch merk en de karakteristieke ster is daar het iconische beeld van. De ster speelt de hoofdrol in de campagne. 17 dagen voordat de wagen wordt geleverd ontvangt de eigenaar een fraaie en stevig gepersonaliseerde direct mail. Daarin zit een slaapmasker als goodie. “Nog zeven keer slapen en uw Mercedes is er, mijnheer Müller!” Met als boodschap op het slaapmasker: “Voor wie op zijn ster wacht, kan het niet vroeg genoeg donker worden”. Een leuke knipoog en een verrassende emotionele benadering. In de mailing zit verder informatie over het serviceprogramma en een toelichting hoe de klant zich registreert.

 

 

De resultaten

Nog voor de wagen met de ster werd geleverd, tekende 53% van de nieuwe klanten in op het serviceprogramma. 18% deed dat na levering. De impact van creativiteit in direct mail werd hiermee duidelijk bewezen. Mercedes Benz legde een stevige basis voor cross-selling én zorgde meteen voor een sterke merkbinding.

Henny Van Gerwen
Henny Van Gerwen

Van Gerwen & Vader

Gerelateerde Cases:

MINI werkt aan loyalty met een röntgen-foto

...
Lees verder

Sap Deutschland Mysap Crm & Automotive Software: The Better You Know Your Customer…

...
Lees verder

Uncommon Owner in Market Campaign – Land Rover

...
Lees verder
Al onze Cases