Direct Mail - Doelgroepselectie & data - Fundraising - Gouden Veer

Mobile School. Met Superkrijter opvallen bij de schooldirecteur

30/04/2014

Elk jaar stuurt Mobile School een direct mailing naar alle Vlaamse lagere scholen om met die scholen een project over straatkinderen op te zetten. De mailing van het schooljaar 2013-2014 kreeg de eerste eervolle vermelding bij de Gouden Veer 2014

Achtergrond
Sinds 2002 trekt Mobile School vzw zich het lot aan van straatkinderen die niet naar school (kunnen) gaan. Het gaat niet alleen om straatkinderen in ontwikkelingslanden, maar om straatkinderen in de hele wereld, ook in de zogenaamde ontwikkelde landen. Mobile School biedt die jongeren onderwijs op straat aan. Daarvoor heeft men een ‘schoolkarretje’ geconcipieerd waarmee straathoekwerkers aan de slag kunnen. Momenteel zijn er 38 projecten in 22 landen. Die projecten worden gefinancierd met gelden die Mobile School verdient met StreetwiZe vzw (die workshops en trainingen geeft bij bedrijven over creativiteit, inventiviteit, pro-activiteit – eigenschappen van straatkinderen om te overleven), met een actie op scholen en met giften. De actie op scholen wordt gevoerd onder de noemer ‘Stoepkrijtactie’. Die scholenactie gaat verder dan geld inzamelen. Men biedt ook lessenpakketten over straatkinderen voor de eerste, tweede en derde graad. “Die kinderen overleven, zijn zelfredzaam. Daar kunnen we toch iets van leren,” aldus Saskia Dielemans van Mobile School.

foto

Uitwerking
In de communicatie naar de scholen (waarvoor Mobile School samenwerkt met DVN) werkt men als basismedium met direct mail. “We zijn ervan overtuigd dat direct mail werkt en we kunnen er ook vaak een ludieke actie aan vast koppelen,” aldus Saskia Dielemans. De kapstok in de direct mails is al jaren de naam van de geadresseerde (de schooldirecteur). Voor de straatkinderen is de naam immers zowat het enige dat ze hebben…. Saskia Dielemans: “Het recht op identiteit is belangrijk. We vergeten soms hoe belangrijk een naam is. We vragen de kinderen 500 namen te verzamelen en een euro per naam in te zamelen.” Die namen worden dan met krijt op de stoep geschreven. Het slotspektakel is de komst van Superkrijter naar de school. “In de brief naar de scholen zeggen we dat we superkrijters zoeken,” aldus Dielemans. In het verleden maakte men in de aanhef eens expres een fout in de naam van de geadresseerde directeur. Voor de campagne 2013-2014 maakte men een poster van superkrijter op A2-formaat. Achter op de poster plaatste men de brief: wit op zwart. En waar de naam moest staan, was een witte streep met de uitnodiging ‘schrijf hier je naam in krijt’. De brief vervolgde met ‘Goed zo! Nu nog 499 andere namen en je hebt er genoeg verzameld om dit jaar ook op jouw school van de Stoepkrijtactie een onbeschrijflijk succes te maken’. In de PS wees Mobile School erop dat het makkelijke aan krijt is dat je uit kunt vegen. ‘Doe dat hierboven en geef de brief door aan je hele leerkrachtenteam. Wedden dat ook zij met plezier hun naam onder (of liever boven) dit project zetten?’, luidde de PS.
De brief ging in september in een oplage van 2.300 exemplaren de deur uit. “Iedere directeur van de Vlaamse basisscholen heeft die gekregen,” zegt Dielemans. De bedoeling is ook dat ze de poster ophangen in de school. Een aantal scholen heeft nog extra posters gevraagd. De zwarte poster met ‘Superkrijter’ komt wellicht agressief over. “Maar die trekt wel de aandacht. We moeten zorgen dat we opvallen tussen alle andere brieven voor goede doelen op het bureau van de directeur,” aldus Saskia Dielemans.

Resultaten
Mobile School heeft maar mankracht en materiaal voor een project in 60 scholen. Dat is dan ook de maximale respons die men kan verwerken. De organisatie wil dat ook bewust zo houden. Saskia Dielemans zegt ook dat men vaak met scholen enkele jaren wil samenwerken. Dat betekent ook dat men elk jaar enkele scholen ‘nee’ moet verkopen. Maar door breed te mailen brengt men de problematiek van de straatkinderen bij alle scholen wel onder de aandacht.
Een bijkomend resultaat was dat de mailing bij de Gouden Veer (de tweejaarlijkse prijs van de beste Nederlandstalige verkoopbrief) van de jury dit jaar de eerste eervolle vermelding kreeg toebedeeld.

Adverteerder: Mobile School vzw
Bureau: DVN
Periode: najaar 2013

Avatar
Guest Blogger

Gerelateerde Cases:

Amnesty International: Een kaars tegen wapenexport

...
Lees verder

AVEVE – Postkaartmailing als test: inspelen op het ‘magic moment’

...
Lees verder

H.J. Heinz. Impressionante mailing voor ‘foodies’.

...
Lees verder
Al onze Cases