Acquisitie - Branding - Cultuur - Direct Mail

Penguin Books laat met een verbluffende campagne de unieke kracht van papier zien

17/08/2017

Het merk en de markt

Penguin Books is een grote uitgever. De markt van boeken is na een jarenlange daling aan een bescheiden opmars bezig. Tegelijkertijd loert er bij jongere generaties het gevaar op ontlezing door de onstuitbare opmars van de videocultuur. Daarnaast wil Penguin Books zich ook op het vlak van corporate social responsibility laten gelden. Meer bepaald rond de opwarming van de aarde en de nefaste invloed daarvan op het klimaat.

De strategie

Hoe leg je aan jonge kinderen en hun ouders – een belangrijke (toekomstige) doelgroep voor Penguin Books – uit wat klimaatverandering is? En hoe maak je duidelijk wat de gevolgen zijn? Een filmpje op YouTube is weliswaar educatief maar laat de gevolgen alleen zien, niet echt beleven. Daarom besloot Penguin zijn eigen product als medium te gebruiken. Het maakte een uniek boek dat educatie en beleving samenbracht: “De kleine pinguïn en het verdwenen huis”.

De communicatie

Papier heeft als voordeel ten opzichte van digitale media dat het tastbaar is. Het speciale boek maakte daar op een bijzondere manier gebruik van. Het boek werd gedrukt met speciale warmtegevoelige inkt. Om het te kunnen lezen, moest je het invriezen! Maar als je het uit de diepvries haalde, verdween na enige tijd alle tekst en alle beelden. Hoe warmer het werd, hoe sneller ze verdwenen. Net zoals bij de opwarming van de aarde! Tijdens het (voor)lezen werd het probleem dus meteen zeer tastbaar voor de jonge lezers.

 

PENGUIN FROZEN STORYBOOK from tbwa on Vimeo.

 

De resultaten

Papier bleek de ideale drager om een complexe boodschap als ‘klimaatverandering’ over te brengen. Maar ook de verkoop bij de doelgroep ouders met jonge kinderen, bleek een voltreffer. In amper 1 maand tijd werden maar liefst 16.500 boeken voorbesteld.

Henny Van Gerwen
Henny Van Gerwen

Van Gerwen & Vader

Gerelateerde Cases:

Een booklet met bobbeleffect

...
Lees verder

Iziko Natural History Museum – Fossil Biscuits

...
Lees verder

Adobe beïnvloedt succesvol influencers en wint hiermee de DMA Echo Award 2017 voor Direct Mail

...
Lees verder
Al onze Cases