Direct Mail - DM advies - Doeltreffendheid - Huis aan huis - Response management

Premiums als aandachttrekker in de mailing.

13/02/2014

Een klein cadeautje, een give-away in een mailing als aandachtrekker, verhoogt dat de respons?

 

Twintig procent méér respons.
Het Duitse O.Box claimde dat als effect van het meesturen van een klein gadget in een direct mailing. Het gadget was in dit geval een memo-dot, een zelfklevend kunststofproduct bestaande uit twee ronde helften die zo aan elkaar bevestigd zijn dat je er een papier met een boodschap of een kleine notitie tussen kunt steken. De memo-dot heeft een doorsnee van nog geen 3 cm, is nauwelijks 3,8 mm dik en weegt slechts 2 gram. Ideaal dus om in een direct mailing mee te zenden en zo de respons een extra boost te geven. De memo-dot kan ook voorzien worden van het logo van het mailend bedrijf of van het merk waarvoor de mailing werft.
De memo-dot is één van de vele mogelijkheden om in een mailing te gebruiken. Georges Van Nevel van communicatiebureau DVN (met specialisatie direct en interactieve marketing) stelde eens in het vakblad Promo-Biss: “Je kunt veel meesturen maar je moet wel zien dat er een verband is tussen wat je meestuurt en de boodschap van de mail. Wat zijn de beperkingen? Het gewicht, het volume en daaruit volgend ook de kostprijs. Verstuur je een mailing in een enveloppe of in een andere verpakking? Dat betekent een beperking of juist meer mogelijkheden. Doe je een ‘doosmailing’ dan zijn er weer andere mogelijkheden.”

Voorbeelden
Veel hangt af van wat er van de post meegestuurd mag worden. Bepaalde voorwerpen vragen echter door hun rigiditeit een andere verwerking en dan valt zo’n zending onder een ander, hoger tarief. Wat bepalend is, is of een mailing met gadget nog op de snelle sorteermachines kunnen. Het gadget moet dan of klein of buigzaam zijn. Voorbeelden te over: getrouwheidskaarten, USB-sticks (die kunnen tegenwoordig geïntegreerd in een kaart ter grootte van een bankkaart geleverd worden), displaycleaners voor smartphones, smartwallets (handige siliconen houders voor bankkaarten die op de achterzijde van een smartphone gekleefd kunnen worden), luchtverfrissers voor auto-interieurs, alles wat klein textiel is (brillendoekjes, buffs, boodschappentasjes…), siliconen oordoppen, post-its, pop-ups met elastiek (pennenkoker, kalenderblok), kleeftattoo’s, smartphoneshouders, plastic regencapes en als de zending wat groter mag zijn (bijvoorbeeld un business-to-business) pvc-bloemenvazen die plat in een mailing meekunnen (en die door te vullen met warm water hun vaasvorm aannemen).

Post
Om met de gewone post mee te kunnen moet een zending ‘small format’ zijn (165 x 245 mm en maximaal 5 mm dik met een gewicht tot 50 gram) of ‘large format’ (230 x 350 mm en maximaal 30 mm dik met een maximum gewicht van 2 kilogram). Dat zijn zendingen die in de brievenbus van de bestemmeling gedeponeerd kunnen worden. Alles was buiten dat large formaat valt en/of meer dan 2 kilo zwaar is, valt onder pakjes en onder het pakjestarief. Wat naast het posttarief ook bepalend is voor de prijs van zo’n mailing is het al dan niet machinaal kunnen insteken van een gadget. Kan het machinaal dan kan dat de prijs drukken. “Een DVD kan machinaal. Dat is een plat voorwerp met een niet te onregelmatige vorm hebben,” zegt Daniëlle Vanwesenbeeck van direct marketingbedrijf MasterMail. “Je moet dat case per case bekijken. Een muismat kan, want is plat. Of een notablokje. Of een bankkaart met een USB-stick erin verwerkt.” Moet het manueel dan stijgen echter de kosten.

 

In lijn
“De mensen hebben dat graag, een gadget in de mailing,” weet ook Daniëlle Vanwesenbeeck. Maar de gadgets moeten wel passen bij het merk of bij de afzender.  Van Nevel: “Wat je erbij steekt moet versterkend werken. Is het gadget te sterk dan staat het te veel op zichzelf. En levert een cadeautje een hoger resultaat? Ja. Als dat goed gedaan is, dan is er meer aandacht en daardoor is de kans op respons ook groter. “ Jos Willems (JW Direct) zit op dezelfde golflengte. De aandacht is groter voor een mailing als je aan de enveloppe al voelt dat er iets in zit. Willems: “Dat blijft de nieuwsgierigheid prikkelen. Maar het cadeautje moet wel leuk gevonden worden, het moet nuttig zijn én het moet te maken hebben met wat je doet of met wat de klant interesseert.”

Ad van Poppel
Ad van Poppel

Gerelateerde Cases:

Viva la revoluciòn! Oorlog in uw mediamix.

...
Lees verder

Direct mail: de slimste ondersteuning van elke e-mailcampagne

...
Lees verder

Yves Rocher. Papier blijft belangrijk in multi-channel verkoop.

...
Lees verder
Al onze Cases