Acquisitie - Direct Mail - Financieel

Scotiabank stimuleert online banking via de brievenbus

27/10/2017

Het merk en de markt

Scotiabank is een Canadese bank. Digitaal en online zijn net zoals voor elke bank de toekomst. Maar er zijn nog steeds grote groepen consumenten die niet betalen via hun laptop of smartphone. Vaak gaat het om oudere mensen en mensen met een lagere opleiding. Deze mensen zijn bovendien moeilijk te motiveren om een cursus te volgen. Enerzijds omdat ze niet echt geloven in online bankieren, anderzijds omdat deze doelgroep er liever niet voor uitkomt dat ze een digitale achterstand heeft.

 

De strategie

Scotiabank stond voor een dubbele uitdaging. Om te beginnen moest de bank de doelgroep emotioneel stimuleren om over te stappen naar online. Anders zouden de klanten weinig gemotiveerd zijn om te leren hoe je online je bankzaken regelt.

En dat was meteen de tweede uitdaging: hoe coach je vanop afstand? Een-op-een sessies waren (financieel) niet haalbaar en het internet was niet het kanaal waarmee ze erg vertrouwd waren.

 

De creatieve oplossing

Scotiabank koos voor een mix van Direct Mail en e-mail. ‘Papier’ was voor de doelgroep immers een vertrouwde manier om informatie te krijgen. E-mail werd dan weer ingezet om mensen met één klik naar de website te krijgen en een demo te doen.

De Direct Mail had de vorm van een iPad. Via dit format werd stap voor stap uitgelegd wat online banking was en bovenal dat het simpel en veilig was. Interessant in de creatieve aanpak was het gebruik van testimonials. Mensen die net zoals de doelgroep pas laat de stap hadden gezet, maar blij waren dat ze nu online waren. Dat gaf de juiste emotionele klik: ze waren niet de enigen om zo lang te wachten met online en mobiel bankieren.

 

 

De resultaten

9.5% van de doelgroep activeerde het online bank-pakket en gebruikte het daadwerkelijk. Gezien het profiel van deze klanten, is dit een opmerkelijk resultaat. Het bewijst ook dat Direct Mail een prima informatief en instructief medium is én zo de brug slaat naar digitaal.

 

Henny Van Gerwen
Henny Van Gerwen

Van Gerwen & Vader

Gerelateerde Cases:

Corona Direct realiseert direct sales met Direct Mail

...
Lees verder

Nieuwe klanten aantrekken met In-Home Advertising: 4 succesvolle campagnes

...
Lees verder

Birla Sun Life – Een financiële rozenkrans in de brievenbus doet wonderen

...
Lees verder
Al onze Cases