Best practices - Kanaal - Direct Mail - DM advies

Waarom prikkeldraadwoorden de prik uit je mailing halen

29/10/2015

Ons brein is er heel fijn op afgestemd om met taal om te gaan. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat sommige woorden ons raken en andere ons juist afstoten -prikkeldraadwoorden bijvoorbeeld. Maar woorden stimuleren ons brein ook. Heel wat wetenschappelijke studies toonden al aan dat bijvoorbeeld woorden die met beweging te maken hebben onze motoriek stimuleren. Vertel je in geuren en kleuren, dan wordt het olfactorische en visuele gebied in het brein opgewekt. Zelfs het uitzicht en de klank van een woord kan onze perceptie ervan beïnvloeden. Hoe beter je je dus bewust bent van de kracht van woorden, des te slimmer je ze kunt inzetten om je klanten te overtuigen …

Tip 1: Ban álle prikkeldraadwoorden
Prikkeldraadwoorden schrikken ons onbewust af. Het zijn woorden als ‘probleem’, ‘formulier’ en ‘moeten’. ‘U hoeft helemaal niets te doen’ klinkt toch meteen veel sympathieker dan ‘U moet helemaal niets doen’? Vervang prikkeldraadwoorden door krachtige woorden. Die doen je iets voelen en lokken bewust of onbewust een emotionele of fysische respons uit. Zo wordt een ‘probleem’ bijvoorbeeld een ‘uitdaging’ en een ‘aanvraagformulier’ een ‘voordeelaanbod’. En ‘kunnen’ geeft zoveel meer vrijheid dan ‘moeten’ … En geen excuses: voor élk prikkeldraadwoord is er een alternatief dat sowieso beter werkt.

Tip 2: Gebruik geen werk-woorden
Geen werkwoorden? Nee, geen werk-woorden. Werk-woorden zijn woorden die je klanten het gevoel geven dat je hen om een inspanning vraagt. Inspanning doet pijn. En de psyche van elke mens wil pijn vermijden en plezier bereiken. Zo blijkt ‘Krijg nu uw gratis staal’ beter te werken dan ‘Bestel nu uw gratis staal’. Bestellen is vermoeiend, wij willen krijgen!

Tip 3: Doe maar gewoon
Een van de vreselijkste dingen om te lezen zijn ‘schrijftaalwoorden’. Hoogdravende, stijve en oninteressante woorden. Waarom zou je ‘reeds’ gebruiken in plaats van ‘al’, ‘steeds’ als je ‘vaak’ of ‘dikwijls’ kunt zeggen, ‘indien’ als vervanger van ‘als’ kiezen, ‘ontvangen’ in plaats van ‘krijgen’ of ‘wensen’ als ‘willen’ zoveel mooier is? De regel is: gebruik geen woorden die je niet in je dagelijkse taal zou gebruiken. Ook in dat lijstje: alsook, immers, echter, betreft, enkel, tevens, terzake, men … om van te rillen.

Tip 4: Verspil geen plaats aan holle frasen
Vertel je lezers heel precies waarom je product of dienst zo goed is voor hen. En hou je ver weg van bladvullende woorden zonder betekenis. Beste. Snelste. Heb je research die bewijst dat je de beste of snelste bent? Schrappen dan! Wereldklasse. Behoor je echt tot de beste ter wereld? Zo goed als Messi of Usain Bolt? Innovatief. Als je daarvan moet overtuigen, is het niet duidelijk, en dus wellicht niet waar. Eersterangs. Durfde er al ooit iemand beweren tweederangs te zijn of middelmatig? Inderdaad … Fantastisch, ultiem, superieur, optimaal, oplossing, het verschil maken, uniek, perfect … Woorden die niet meetbaar zijn, doen je lezer twijfelen en halen dus de kracht uit je boodschap. Geef een precies tijdskader in plaats van een ‘snelle levering’ te claimen en vertel in detail wat maakt dat je een ‘kwaliteitsproduct’ levert. Vertel wat bewijst dat je service uitstekend is. Wees specifiek!

Tip 5: Verdien je superlatieven
Superlatieven zijn evengoed prikkeldraadwoorden. Ze ruiken naar geslepen verkoperspraatjes. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je kunt bewijzen waarom je de beste of de snelste of de lekkerste bent. Met bronvermelding, testresultaten of cijfers dus. Dan is een superlatief geloofwaardig. Ook als je iemand anders zijn mening over je product citeert, is een superlatief prima – laat een ander maar opscheppen voor jou. Maar wel opletten dat het niet ongeloofwaardig wordt.

Tip 6: Kies drie winnende woorden
U/jij of iemands naam, nieuw, gratis, krijgen, nu, vandaag, extra, omdat … Die woorden maken een lezer blij. Je hoeft die nu ook weer niet allemaal in je tekst te gebruiken, maar een drietal is een mooie richtlijn. Als je bijvoorbeeld ‘u’ of ‘jij’ gebruikt of iemands naam gebruikt, wordt een specifieke plek in het brein geactiveerd waardoor die persoon alert wordt en zich persoonlijk betrokken voelt. Dat is ook de reden waarom ongeadresseerde post of e-mails vaak als indringerig wordt ervaren. Harvard psychologe Ellen Langer ontdekte ook dat het woord ‘omdat’ als aantrekkelijk en gezaghebbend wordt ervaren. Mensen willen een reden om iets te doen. Zelfs al is de uitleg achter die ‘omdat’ niet eens zo’n sterk argument.

‘Nieuw’ vinden we opwindend, maar tegelijk zijn we ook voorzichtig met de onzekerheid die met iets nieuws gepaard gaat. En ‘nu’ vervult ons verlangen naar onmiddellijke voldoening.

Tip 7: Wees zeker van je stuk
‘Wat … ook’, ‘Wie … ook’, ‘Of u nu of ’. Niet meer gebruiken. Het enige wat je daarmee vertelt, is dat je eigenlijk niet goed weet tegen wie je praat en wat de nood van die persoon is. Ook eentje die we kunnen missen: ‘we begrijpen hoe moeilijk het is om als …’. Het wekt een soort valse empathie op wegens te algemeen en dus totaal ongeloofwaardig.

Concreet aantonen waarom je je klant begrijpt, daar kom je wel ergens mee.

Tip 8: Loop nooit op kousenvoeten
Wie sterk wil communiceren, loopt niet op kousenvoeten. Zo raak je niet vooruit. Als je wilt dat iemand iets doet, mag je best wat directief zijn. Wel beleefd natuurlijk. Het punt is: een te subtiele call to action geeft mensen een excuus om fijn niks te doen. Want eigenlijk willen we dat onbewust het liefst. Inspanning doet pijn, weet je nog uit Tip 2?

Tip 9: Praat niet langer dan 30 seconden aan een stuk
Wie langer dan 30 seconden praat, komt minder betrouwbaar over volgens neurowetenschapper Andrew Newberg. Hetzelfde geldt voor schrijven. Minder tekst, kortere woorden en kernachtige zinnen wekken het vertrouwen. Veel en lange zinnen wekken de indruk dat je je moet verantwoorden. Een positieve zelfzekerheid uitstralen met weinig woorden is dus de boodschap.

Avatar
Guest Blogger

Gerelateerde Cases:

10 tips voor postkaartmarketing die aankomt

...
Lees verder

Waarom direct mail werkt in combinatie met kranten en magazines…

...
Lees verder

Viva la revoluciòn! Oorlog in uw mediamix.

...
Lees verder
Al onze Cases