Actualiteit

#GondolaDay: Pascal De Greef en de ‘consumer in control’

De consument van vandaag leeft in zijn ‘on demand’-bubbel. Kom je niet met wat, waar en wanneer hij het wil? Dan kom je beter helemaal niet. Maar komen we dan effectief beter helemaal niet? Integendeel! Een greep uit de speeches van Pascal De Greef en Frédéric Jadinon op #GondolaDay.  

 

Consumer in control

Door Pascal De Greef (Managing Director Business Clients Mail bij bpost)

 

Tot voor kort volstond het ad avoidance te omzeilen door maar vaak genoeg en via zoveel mogelijk kanalen onze content te pushen, de zogenaamde ‘content shock’. Ironisch. Want overdaad (85%) is naast irrelevantie (90%) en onderbreking (89%) één van de hoofdtriggers van ad avoidance zelf. Hoog tijd dus om onze eigen ogen voor twee te openen, en reclame te gaan produceren die aangepast is aan de behoeften van de consument en die deze bijgevolg met open armen ontvangt. Of zoals Pascal De Greef het krachtig formuleert: “The consumer can skip advertising, but brands can’t skip the consumer”.

 

Het ad avoidance vraagstuk is overigens geen kwestie van on- of offline. “We hebben nood aan beide werelden”, dixit De Greef. Het gaat erom bij je consument binnen te komen. Zodra je de consument bereikt, kan je hem raken en overtuigen via verschillende touchpoints die elkaar versterken.

 

En wat is een betere manier om die naar controle hunkerende consument te bereiken dan in zijn eigen woonkamer? De plek waar de beslissingen van morgen worden genomen. Misschien wel met In-Home Advertising (een Direct Mail of Door to Door) binnen handbereik, een media waarover de consument de volledige controle heeft. Niet opdringerig, om door te bladeren wanneer hij er zelf zin in heeft.

 

Digging into ad avoidance

Door Frédéric Jadinon (Head of Insights & Communication bij bpost)

 

Frédéric Jadinon nam ons nog een stap verder in het ad avoidance verhaal. Zo leerden we dat 1 op 2 consumenten zijn reclamemails laat binnenkomen op een apart emailadres, dat ze zelden raadplegen. En 63% skipt systematisch alle pre-roll reclame als dat technisch mogelijk is. Is het dan nog de moeite om die grote marketingbudgetten in reclame te steken? Zeker wel. “Ruim 89% van de consumenten zou niet willen dat reclame volledig verdwijnt”, benadrukt Jadinon. Ze houden van reclame die informeert (72%), overtuigt (67%) en pleziert (41%).

 

Zo is Door-to-door een populair kanaal dankzij de informatie over nieuwe producten, nuttige promoties en vergelijkingsmogelijkheden. Een insight die onlangs werd bevestigd in de ‘Door to door Impact Survey 2018’ van marktonderzoeksbureau Profacts. Direct Mail laat dan weer toe een gerichte doelgroep te bereiken, om zo te beantwoorden aan de reële behoeften van de consument. Dit sluit goed aan bij de mantra die Pedro Lima, Managing Director Benelux bij Nielsen, aanhaalde op #GondolaDay in zijn pleidooi voor loyale consumenten: “Experiment like crazy, think small and act local”.

 

Meer cijfers uit de deep dive in de Ad’titude Tracker op #GondolaDay leest u hier. Graag een uitgebreide presentatie over deze studie? Contacteer ons via bpostmedia@bpost.be en wij komen graag bij u langs.

Emma Declerck
Emma Declerck