Actualiteit

Innoveren is altijd en overal de job van het hele bedrijf

‘Da’s mijne nest!’ Ik frons wanneer Kris Hoet zijn oplichtende iPhone checkt. Dan pas besef ik dat de chief innovation officer van Happiness zijn slimme Nest IQ camera bedoelt. Bulkt het ten huize Hoet van zulke technologische snufjes?

 

‘Ik heb nu ook al twee jaar zo’n Amazon Echo smart speaker staan. Voice is bij ons hier in België nog niet zo ingeburgerd. Maar het gaat een heel belangrijke impact hebben op onze business en onze klanten.

Alexa werd door Amazon eind 2014 gelanceerd. Er zijn prognoses die stellen dat veertig à vijftig procent van de Amerikaanse gezinnen op het einde van dit jaar smart speakers gaat hebben. Zo’n penetratie op minder dan vier jaar tijd! In 2020 zou de helft van alle zoekopdrachten stemgestuurd zijn. Bij die evolutie komen interessante vraagstukken kijken. Hoe integreer je deze nieuwigheden in de customer journey? Welke stem geef je je merk? Hoe interageer je zonder beeld met de consument? Clorox, een merk van schoonmaakproducten dat in de VS klant is van ons netwerk, FCB, doet daar al heel interessante experimenten mee. Zij willen dat een klant die bleekmiddel bestelt via Alexa, het bleekmiddel van Clorox op zijn boodschappenlijstje ziet verschijnen.’

 

Moet je innoverende technologie zelf testen en gebruiken om ze te begrijpen?

‘Het is gewoon boeiend om te ervaren wat Amazon Echo anders maakt dan Google Home of Samsung Bixby. Tegelijk vraag ik me af hoe mensen die privé niet innoveren, dat dan wel op hun werk gaan doen? Dat geldt ook voor reclamebureaus. Als je zélf niet innoveert, hoe kan je dat dan voor je klanten doen?

Onder meer daarom stimuleert en faciliteert Happiness de innovatiedrang bij onze medewerkers. We laten hen in hun vrije tijd met de nieuwe GoPro Fusion experimenteren en zorgen ervoor dat ze thuis de Amazon Echo Show kunnen uitproberen vóór die in België verkrijgbaar is. Zij sharen dan hun ervaringen met de collega’s. Dankzij die aanpak spreekt iedereen ook dezelfde taal als het over technologie gaat. Daar wringt soms het schoentje. Nog al te vaak ontstaat er kort na de lancering van nieuwe technologieën terminologische verwarring. Mensen vallen nogal gemakkelijk ten prooi aan wat ik noem de “hoverboard-attitude”, waardoor ze echte mogelijkheden en flauwe afkooksels niet meer van elkaar kunnen onderscheiden’.

 

De “hoverboard-attitude” volgens Kris Hoet

‘In de tweede Back To The Future film zweeft Marty McFly rond op een supercool hoverboard. Google echter vandaag ‘hoverboard’ en je vindt vooral flauwe afkooksels: planken met aangedreven wieltjes. De magie van het origineel zat hem net in het ontbreken van die wieltjes.

Die devaluatie zien we vaak bij de adaptatie van nieuwe technologieën. Hoe vaak gebruiken we tegenwoordig de term artificial intelligence voor iets wat gewoon ‘If … then …’-code is. VR is nog al te dikwijls gewoon 360°-video. Iedereen babbelt over blockchain. Iedereen wil daar iets mee doen. Maar bijna niemand wil de tijd nemen om de blockchain-technologie te verstaan. We investeren te weinig tijd in het doorgronden van technologieën en van de platformen waarmee we willen werken. En zo onderscheidt na verloop van tijd niemand nog de essentie en de echte mogelijkheden van de afkooksels.’

 

Nieuwe toestellen uitproberen is leuk. Maar volstaat dat om innovatiedrang op te nemen in je bedrijfscultuur?

‘Je moet vooral werken aan een cultuur waarin je innovatie kansen geeft, waarin verandering mogelijk is. Dat doe je door over afdelingsgrenzen heen samen te werken en te experimenteren.

Die experimenteerdrang is bij weinig bedrijven ingeburgerd. De Apex-innovators, Apple, Google, Amazon en Facebook, zijn met tal van grote en kleine innovaties bezig … terwijl ze bezig zijn. Elk bedrijf kan dat. We denken nog te veel in grote projecten. Het is niet gezond dat al je innovatie-euro’s in één groot project zitten. Zo’n megaproject mag dan gewoon niet foutlopen. Als dat dan toch een paar keer gebeurt, sijpelt de innovatiedrang weg uit je bedrijf. Facebook test af en toe nieuwe producten uit op een sample van een paar duizend gebruikers. Dat zijn er naar hun normen heel weinig. Waarom vertaal je die aanpak niet naar jouw context? Welk risico loop je als je eens een webpagina verandert? Als je eens een beperkt aantal klanten van een nieuwe service laat proeven? Als je de draairichting van de deuren van het magazijn verandert? Creëer ruimte om verschillende kleine dingetjes uit te proberen. En weg met aparte innovatieplaatsen, momenten of teams! Je mag innovaties niet verengen tot die ene hackathon of dat ene innovation lab. Innoveren is altijd en overal de job van iedereen in het bedrijf. Hier in ons bureau zijn we allemaal met duizend-en-een nieuwe dingetjes bezig. Sommige van die initiatieven gaan gewoon uitdoven. Andere worden het begin van iets moois. Die maken het de moeite waard.’

 

VEB – AUGMENTED REALITY (AR), PINGUÏNS EN OPENDRAAIENDE MUREN

VEB (Vlaams EnergieBedrijf) is een Belgische energieleverancier voor overheidsinstellingen. Hun missie: hen helpen om energie-efficiënter te worden. VEB toont zijn klanten en prospects hoe dit kan met de AR Energy Tour van Happiness Brussels: een interactieve rondleiding door het meest energie-efficiënte gebouw van België. AR-animaties maken de vele energiebesparende maatregelen in het gebouw zichtbaar. Door met hun smartphone naar bepaalde ‘markers’ te wijzen, openen de gasten muren en zien ze de meerlaagse isolatie. Ook de hete en koude luchtstromen van de betonkernactivering worden zichtbaar, verschillende soorten lampen tonen hun verbruik en een pinguïn komt vertellen hoe adiabatische koeling precies werkt! Kris Hoet:

‘Dit is zo’n voorbeeld van wat we bij Happiness creative connectivity noemen. Technologie verduidelijkt hier moeilijke begrippen op een bevattelijke, leuke en interactieve manier. De boodschap wordt beter onthouden en de band tussen VEB en zijn doelgroepen wordt op een fijne manier steviger aangehaald.’

 

NETFLIX – GEPERSONALISEERDE BEELDKEUZES IN FUNCTIE VAN KIJKGEDRAG

‘Ik vind data superfascinerend. Ik juich het toe dat slim datagebruik een enorme boost heeft gekregen. Dataplatformen zijn toegankelijker geworden en we zien inspirerende dingen gebeuren bij bedrijven als Netflix en Spotify. Zij personaliseren product én communicatie.

Als Netflix ons wil overtuigen om naar een serie als Stranger Things te kijken, dan gaan ze jou met andere beelden triggeren dan mij. Jij bent een sciencefiction-fan? Dan verwerken ze voor jou een scifi-achtig beeld in het artwork. Ik blijk meer geïnteresseerd te zijn in thrillers? Dan toont Netflix mij eerder een donkerder en mysterieuzer beeld uit Stranger Things. De campagne waarmee Spotify 2016 afsloot, toonde een andere clevere manier om met data om te gaan. Ik vond het echt schitterend hoe ze gegevens – soms zelfs van individuele luisteraars – gebruikten voor hun outdoorcampagne.’

 


Dit artikel komt uit ons Sparkle magazine. Benieuwd naar meer technologische trends in de marketing sector? Lees Sparkle #9 hier.

Ps: bpost beschikt over veel data waar u creatieve campagnes mee kan opzetten. Bekijk hier onze verschillende dataoplossingen en ontdek hier onze lopende datapromo’s. Graag meer informatie? Contacteer ons!

bpost Media
bpost Media