Background

“If there’s a better way to talk to people, I’ll eat my hamster”

08/02/2017

Het Engelse postbedrijf, Royal Mail, lanceerde recent een nieuwe website die aantoont dat advertising mail vandaag relevanter is dan ooit. Geen droge website vol cijfers, maar een hippe, visueel aantrekkelijke en efficiënte website. Net zoals advertising mail zelf eigenlijk.

www.mailmen.co.uk draait vooral rond het 18 maanden durende diepte-onderzoek dat Royal Mail uitvoerde om na te gaan hoe consumenten in het digitale tijdperk omgaan met advertising mail. Uit het onderzoek blijkt vooral dat de digitalisering onze houding tegenover de geliefde brievenbus niet heeft veranderd. Hoewel onze omgeving veranderde, blijven wij immers nog steeds dezelfde: wezens die nood hebben aan menselijk contact en stimulatie van onze zintuigen. In de dagelijkse stroom van virtuele communicatie, is en blijft persoonlijke, tastbare en zintuiglijke communicatie een cruciaal onderdeel van die customer journey.

 

Advertising mail in het hart

Net door dat tastbare karakter van advertising mail, raak je de consument veel gemakkelijker recht in het hart. Psychologisch onderzoek toont aan dat consumenten dingen die ze kunnen zien en aanraken, 24% sterker gaan waarderen dan zaken die ze enkel kunnen zien. Dit is een onbewuste, instinctieve reactie. Deze reactie zorgt er ook voor dat 57% van de consumenten zich na het ontvangen van een advertising mail meer gewaardeerd voelt door de adverteerder (tegenover slechts 17% bij e-mail). Nik Roope, de oprichter van Poke, slaat hier de nagel op de kop:  “On your 100th birthday, you’d be disappointed if the queen only sent you an email”.

 

Advertising mail in het hoofd

Onze instinctieve reactie ten opzichte van tastbare mail zien we ook terug in onze hersenen. Neurologisch onderzoek van Royal Mail wijst uit dat onze hersenen spontaan veel sterker reageren op een advertising mail dan op andere media. Onze hersenen reageren met een hogere emotionele intensiteit, een hoger engagement en ons lange termijn geheugen wordt sterker gestimuleerd na het lezen van een advertising mail dan bij email of televisie. Of men graag advertising mail ontvangt, heeft bovendien geen significante invloed op deze neurologische effecten. Advertising mail beïnvloedt onze merkattitudes, ook als we het zelf niet beseffen.

 

Grafiek

Advertising mail in huis

Omdat een advertising mail tastbaar is, doorloopt hij meestal een hele weg doorheen het huis vooraleer hij uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. Tijdens die reis naar zijn laatste halte, zal een advertising mail in een kwart van de gevallen eveneens in contact komen met andere leden van het gezin. Een advertising mail wordt immers in 4 op de 10 huishoudens een tijdje bewaard op een vaste plaats in huis. Vooral de keuken (51%) blijkt populair voor het uitstallen van advertising mails.

Adverteerders die erin slagen de ontvanger te overtuigen hun boodschap in huis te houden, bereiken direct meerdere leden van het gezin. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de verjaardagskaarten die merken sturen naar hun goede klanten. Zij worden vaak gewoon tussen de andere kaartjes van vrienden en familie gezet.

 

Happy birthday Zeb

Advertising mail in uw portefeuille

U als adverteerder bent uiteraard ook geïnteresseerd in wat die advertising mail campagne nu precies kan betekenen voor uw ROI. Royal Mail vergeleek daarom 98 multichannel campagnes waarin direct mail of door to door werd opgenomen, met campagnes waarin dit niet het geval was. Hieruit blijkt het volgende:

  • De ROI van campagnes waarin advertising mail is opgenomen, ligt gemiddeld 12% hoger dan voor de campagnes zonder advertising mail,
  • Campagnes waarin advertising mail is opgenomen, zijn 3 keer sterker in het boosten van het marktaandeel van de adverteerder dan gelijkaardige campagnes zonder advertising mail,
  • Campagnes met advertising mail hebben 27% meer kans een topverkoop te realiseren en 40% meer kans een top acquisitieniveau te behalen.

In een veranderende omgeving kan advertising mail dus net dat medium zijn dat sterker is dan ooit, met een belangrijke plaats in het huis, het hoofd én het hart van de consument.

David Robinson, Sales & Marketing Director van de krant The Sun, is alvast overtuigd. Hij stelt “If there’s a better way to talk to people, I’ll eat my hamster”.

Voor de volledige onderzoeksresultaten en interessante cases, neem een kijkje op www.mailmen.co.uk