Background

Wat is de consumer journey van de Belgen in de “Travel”-sector?

02/05/2017

De studie “Belgian Consumer Journey Survey”, uitgevoerd door Ipsos, onderzocht de impact van de touchpoints op de perceptie van de boodschap doorheen het volledige aankoopproces van de consument. De studie beantwoordt vragen als: wat is de invloed van de belangrijke touchpoints op het aankoopgedrag? Versterken ze de aankoopintentie?

De belangrijkste beslissingscriteria die werden waargenomen in het kader van een aankoop in de Travel-sector zijn de prijs (78 %) en het vertrouwen in het merk (52 %)

Om de consument te overtuigen, moet een Travel-merk investeren in de belangrijkste keuzecriteria. De consumenten verwachten ook dat de merken bepaalde specifieke touchpoints gebruiken om deze criteria te belichten. Hoewel de massamedia erg belangrijk zijn om de reputatie van een merk op te bouwen of te onderhouden, is In-Home Advertising eveneens een ideaal medium om de andere criteria te dekken zoals de prijs, het vertrouwen of de relatie.

 

(aanklikken om te vergroten)

 

Wat de Travel-sector betreft willen we een paar specifieke punten onderstrepen:

  • Een Belg reist gemiddeld 2,3 keer per jaar in eigen land en 2 keer per jaar naar het buitenland.
  • Het duurt ongeveer 12 dagen om een reis te kiezen en te boeken in België en nog eens 6 dagen erbij om een reis naar het buitenland te boeken.
  • Het merendeel van de reizen en de verblijven worden online geboekt (voor 64 % van de Belgen).
  • Een Belg gestresseerd? 48 % van de Belgen willen tijdens hun vakantie vooral relaxen.

 

De methodologie van de studie

300 consumenten uit elke sector ondergingen een diepte-interview over hun meeste recente aankoop. Zo gingen de onderzoekers onder meer na:

  • hoeveel tijd er verliep tussen de aankoopbeslissing (“Ik heb niets om aan te doen”) en de aankoop zelf. Deze periode heeft impact op het aantal communicatiemomenten die een adverteerder kan voorzien, en op de touchpoints die hij kan gebruiken;
  • hoeveel merken de consument opnam in zijn shortlist (consideration). Door de antwoorden op die vragen krijgt een merk zicht op  het aantal concurrenten waartegen het moet opboksen tijdens de beslissingsfase van de consument;
  • welke argumenten de weegschaal deden doorslaan. Deze verkoopstimuli zijn belangrijk voor de adverteerder, want hij wil de argumenten van zijn verkoopsboodschap hierop afstemmen. De studie identificeerde de 8 frequentste stimuli: (1) de prijs, (2) het vertrouwen in het merk, (3) de relatie met het merk, (4) het product zelf, (5) de status van het merk, (6) de innovatiegraad, (7) de toegankelijkheid van het merk of de onderneming, online of in het verkooppunt, maar ook de toegankelijkheid van de naverkoop, (8) de reputatie van het merk.

Het onderzoek stelt je in staat de impact van de verschillende touchpoints voor elk aankoopcriterium te bepalen volgens sector, leeftijdsgroep, geslacht en sociale klasse.

Wenst u meer inlichtingen over dit onderzoek?  Neem contact op met ons